Programul ATS de Teologie Pastorală a încheiat deja modulul nr.9: „Pastorul și viața sa”. Întruniți la Vulcan în perioada 15-17 noiembrie 2012, studenții înscriși au beneficiat de îndrumarea atentă a Dr.Andy Seidel care a fost asistat de Mihai Dumitrașcu. Menționăm că în prealabil vreme de trei luni studenții au beneficiat de platforma e-learning, interacționând atât între ei cât și cu instructorul, online, pe marginea materialelor de curs.
Acest modul a avut ca scop dezvoltarea abilităților necesare pentru creșterea spirituală holistă a unui pastor. Lucrarea pastorală este una plină de stres, echilibrul interior în viața unui slujitor fiind determinant pentru împlinirea lucrării și ducerea ei până la capăt.
Prin parcurgerea acestui modul s-a urmărit:
– înțelegerea priorității relației cu Dumnezeu văzută prin prisma chemării personale și a impactului pe care slujirea o are asupra vieții spirituale a lucrătorului creștin;
-dezvoltarea acelor abilități care să-l ajute pe lucrător să se relaționeze corect la familia lui, făcându-l conștient de efectul pe care propria slujire îl are asupra familiei sale;
– dezvoltării de relații sănătoase cu cei din jur.
Iată câteva impresii din partea studenților:
Lucian Rotaru:
Modulul „Pastorul și viața sa” a reprezentat o provocare binevenită în direcția ordonării universului interior. Discuțiile cu colegii, dar și îndemnurile facilitatorilor ne-au condus să luăm noi hotărâri în ce privește disciplina personală și disciplina în slujire, hotărâri care țintesc trăirea vieții ca om chemat de Dumnezeu, nu mânat de alte interese.
Mircea Ardelean:
Experientele trăite la un modul ATS au puterea de a-mi revigora profund viziunea și chemarea pe care Dumenzeu mi-a facut-o. Ultimul modul, în mod special, a adus un suflu nou și cu totul deosebit în ce privește organizarea vieții personale. Am înțeles mai mult ca altădată că suntem chemați la trăirea unei vieți la cea mai înaltă cotă de frumusețe și sfințenie. Ordonarea universului interior, fiindcă despre acest lucru a fost vorba în principal, determină calitatea lucrării noastre. Viața care rodește este o consecință a faptului că lucrătorul a ales ca tot ce face și spune să fie raportat la voia lui Dumnezeu.
Dan Stroe:
Pentru mine a fost unul dintre cele mai speciale module. Cred că am ajuns să ne cunoaștem mai bine și, ce este cel mai important, s-a realizat între noi un climat potrivit pentru o deschidere înspre vulnerabilitate. Sunt convins că și tema modulului, cât și felul în care a fost condus de lectorii noștri care, în treacăt fie spus sunt niște oameni grozavi, cu multă dăruire și putere de sacrificiu, au contribuit la realizarea atmosferei de care vorbeam mai sus. Am simțit cu toții că în câmpul Evangheliei suntem expuși, suntem atacați, răniți și că avem nevoie de încurajare și de susținere reciprocă. Viața unui lider, încărcată de responsabilitățile solicitate prin natura slujirii este o țintă pentru vrăjmașii spirituali. Cei care ne-au condus în studiu ne-au arătat că este posibil să biruim, că este posibil să slujim, că este posibil să fim ridicați de câte ori cădem. Eu vreau să le mulțumesc din suflet și le voi purta o mare recunoștință pentru tot ce am învățat și experimentat de la ei și cu ei.
Mircea Mândruțău:
În general, în contextul slujirii, suntem tentați să le spunem mai mult altora cum să-și trăiască viața de credință. Secțiunea „Pastorul și viața sa” ne provoacă personal, pe noi slujitorii, să ne oprim și să facem ordine în universul nostru interior. Nu doar la suprafață, ci riguros și în toată paleta domeniilor vieții. Pentru că vrem sau nu vrem, oamenii se uită la noi să vadă cât trăim din ceea ce predicăm. Cuvintele lui Pavel catre mai tanarul său ucenic Timotei sunt valabile și astăzi: „Tu însă ai urmărit de aproape învățătura mea, purtarea mea…” 2 Tim.3:10. Între învățătura pe care o dăm și comportament trebuie să fie sincronizare și interdependență perfectă. Asta înseamnă caracter. Ce responsabilitate! De aceea, această secțiune m-a ajutat personal să-mi analizez “omul meu lăuntric” și să schimb acolo unde trebuie. Și asta este o luptă de o viață!
La ora actuală studenții înscriși în seria curentă a programului ATS studiază folosindu-se de platforma de e-learning Modulul 10 a cărui temă este „Evanghelizarea și plantarea de biserici”. Acest modul va fi finalizat printr-o întânire de seminarizare cu instructorii Adrian Totan și Mihai Dumitrașcu, între 21-23 martie a.c.