BIG5:5 Biserica cu Impact Global


„Ceea ce pot spune este că seria de cursuri BIG5 a avut un rol transformator pentru viața mea și a lucrării în care sunt implicat. Impactul cel mai mare l-a avut cursul “Filosofia de lucrare”. Ύncă lucrez la a mă obișnui cu  conceptele dar am reușit să fac ordine în gândirea mea și în universul meu interior. Vreau să mă asigur de o implementare corectă atât în viața mea cât și a celor care mă urmează. Sunt recunoscător celor care au investit în BIG și în noi, numărându-mă și pe mine ca beneficiar. Dumnezeu să răsplătească fiecăruia osteneala!” Acestea sunt gândurile pe care Costea Alexe, pastor misionar din Drăgănești, Olt a ținut să le împărtășească cu noi vis-a-vis de cel mai însemnat proiect pe care l-a desfășurat BIG în ultimii șase ani, dezvoltarea seriei de cursuri BIG5.

Adevărul este că la două mii de ani de la nașterea bisericii, creștinii evanghelici tânjesc după impactul avut de biserica primară. Suntem purtători ai aceluiași mesaj, ni s-a încredințat aceeași misiune și avem la dispoziție aceleași resurse, totuși nu ne putem compara eficiența slujirii cu oamenii simpli care au învățat la picioarele lui Isus sau ale apostolilor. Una dintre preocupările majore ale BIG Impact este aceea de a provoca bisericile evanghelice românești să abandoneze modelul parohial și să se înscrie pe traiectoria unei biserici cu impact global.

Aproximativ o sută de persoane, pastori și membri ai echipelor de conducere ale bisericii au participat la lansarea ultimului curs din seria BIG5, anume „Biserica cu Impact Global”. Acest curs a fost introdus printr-o conferință care s-a desfășurat la Sovata în perioada 24-27 octombrie 2012.

Ύncepută în toamna anului 2007 odată cu lansarea cursului “Filosofia de lucrare”, iată că seria BIG5 a ajuns la final. Acest ultim curs este de fapt apogeul seriei amintite, o serie dezvoltată în jurul practicilor fundamentale care definesc o biserică cu impact global. Rând pe rând ne-am familiarizat cu concepte precum lucrarea orientată pe scop, ucenicia ca mod de viață, conducerea și lucrul în echipă și administrarea creativă a creșterii.

Având același grup țintă ca și conferințele anterioare, anume persoanele implicate în conducerea bisericilor evanghelice românești, precum și cei preocupați de creșterea impactului bisericii, cursul BIG5.5 și-a propus să ajute participanții să înțeleagă valorile, practicile și misiunea bisericii cu impact global, să identifice piedicile din calea realizării impactului global, provocându-i să caute soluții și să dezvolte strategii eficiente care să conducă la un asemenea impact.

Manualul acestei conferințe a fost dezvoltat de către o echipă de creație formată din cca 20 de persoane cu experiență în lucrarea creștină din contextul evanghelic românesc.

Am avut parte de expuneri creative și provocatoare, cu ilustrații diversificate, cu interacțiune pe subiectele majore, cu lucru în grupe mici și cu momente vii de rugăciune și de închinare. Lecții din istorie, lecții din Cuvânt, modele inspiratoare cât și întrebări ajutătoare, toate au constituit un creuzet spiritual în care ne-am topit prejudecăți, ne-am eliberat de forme învechite și ne-am simțit chemați spre un alt nivel de dedicare. Am învățat să credem că ce a fost posibil în primele veacuri, că același impact poate fi atins și astăzi. Avem același Dumnezeu și visul Lui a rămas neschimbat peste veacuri: popularea planetei cu fii și fiice de Dumnezeu. Putem contribui la împlinirea visului Său dacă punem umărul la transformarea bisericilor noastre în biserici cu impact global!

Ύn încheiere iată și impresiile unui tânăr pastor baptist din Brăila, Betuel Văraru:

„Conferința de la Sovata a reușit să puncteze cu succes aspectele cruciale referitoare la conducerea și funcționarea unei biserici sănătoase biblic și cu impact global. Ύn mod special apreciez accentul pe evanghelizare și ucenicie ca elemente funcționale centrale care descriu cel mai bine o biserică centrată pe scop și nu pe programe. Ansamblul format din seminariile susținute, grupele de discuții formate, proiectele practice prezentate și timpul de închinare petrecut a contribuit din plin la o experiență edificatoare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.