Programul de Teologie Pastorală a parcurs deja trei dintre cele patru module programate pentru acest an. În perioada 19-21 Februarie, a fost efectuată seminarizarea modulului Management organizațional, realizată de Gelu Paul în colaborare cu Titus Păștean. Scopul acestui modul a fost acela de a crește capacitatea studenților în ce privește administrarea lucrării bisericii sau a organizației în care sunt implicați. Seminarizarea reprezintă punctul culminant în abordarea unui modul, organizându-se abia după ce fiecare student din cadrul programului de Teologie Pastorală parcurge pașii necesari, legați de:
a) pregătirea ritmică a materialului de studiu, efectuarea şi postarea temelor pe portalul e-learning;
b) interacțiunea pe platforma e-learning cu colegii de grupă, prin comentarii la temele postate.
În urma seminarizării modulului Management organizațional, unul dintre cursanți, ne-a împărtășit gândurile lui:
A. I.:
Am înțeles că modelul clasic de «one man show» sau cel cu un comitet în care se alocă responsabilități generice, de tipul „fratele cutare se ocupă de problema cutare și primește sprijin de la ceilalți și decizia o luăm împreună sau câțiva dintre noi, mai vedem…” este nepotrivit unei organizații care își dorește să împlinească viziunea, nu doar să o scrie pe peretele din spatele amvonului.
Am înțeles că o comunitate care funcționează în baza unei viziuni, trebuie să fie condusă spre atingerea viziunii, să fie motivată, învățată, antrenată, organizată, împuternicită și evaluată. Am realizat în sfârșit ce înseamnă faptul că trupul lui Cristos crește prin ceea ce dă fiecare încheietură și potrivit cu lucrarea fiecărei părți.
Am înțeles că o biserică cu creștere sănătoasă generează un mediu în care membrii ei să fie integrați, astfel încât să aibă un puternic sens al apartenenței, al rolului propriu, cât și o înțelegere clară a direcției; că pentru acest lucru, este necesar ca viziunea bisericii să fie asumată organic de comunitatea credincioșilor, iar obiectivele setate corect și efortul bisericii să fie dublat de credința că Dumnezeu binecuvântează și completează și că El poartă de grijă.
Am înțeles că organizarea comunității nu este în contradicție cu mersul bisericii, că planificarea nu înseamnă ignorarea inspirației Duhului Sfânt, că rezultatele activității umane nu înseamnă înlăturarea providențialului ci, din contră, Dumnezeu lucrează cel mai bine cu oameni care vor să lucreze după planul Său. El are un plan pentru biserica locală. Dacă îl înțelegem, El va fi bucuros să ne însoțească și să ne conducă în creștere. Din El tot trupul … crește, dar prin ceea ce dă fiecare!
Impresii valoroase avem și după finalizarea celui de-al doilea modul planificat anul acesta, anume Administrarea creșterii bisericii. Acesta aduce o contribuție majoră în peisajul evanghelic românesc, în ce privește creșterea bisericii, prin cursul lansat în cadrul conferinței BIG 5.4, intitulat chiar Administrarea creșterii bisericii. Modulul ATS se bazează și pe manualul de Evanghelizare şi Consolidare a Credinţei, (ECC) de la Fundaţia BEE – Entrust, cât și pe rezultatele muncii lui Christian Schwarz, cel care a evaluat peste 1000 de biserici, concepând un instrument științific de evaluare a calității vieții bisericii. Acest modul a fost seminarizat între 21-23 aprilie, la Bran, de Emi Moisa și Adi Totan.
Beni Seican:
Un curs care-ți cimentează convingerile sănătoase și le corectează pe cele deplasate, un curs ce se adresează doar celor doritori de schimbare, atât la nivel personal, cât și la nivel comunitar-bisericesc. Un prilej minunat de formare și reformare spirituală, bazat pe Scriptură și inspirat de ea, structurat pe toate domeniile experienței creștine, și construit spre aplicare, la fiecare lecție parcursă. Manualele și materialele studiate sunt dintre cele mai bune în domeniu. Nu în ultimul rând, trebuie remarcată și metoda de predare flexibilă, interactivă și gândită în beneficiul cursantului. O șansă la educație pastorală practică, de cel mai înalt calibru.
D. V.:
Trebuie să recunosc că temele despre Managementul Organizațional și Administrarea creșterii bisericii m-au scos din zona mea de confort, întrucât am avut impresia unor traininguri de management și cadrul biblic părea că se estompează. Însă acum îmi dau seama cât am avut de câștigat de pe urma lor. Am rămas profund mișcat de personalitatea lui Andrew Seidel, omul care a avut ideea organizării acestui curs. Am observat la el o combinație de excelență și smerenie extrem de rar întâlnită.
Dragoș Vlășceanu:
Programul de Teologie Pastorală m-a ajutat să îmi clarific slujirea mea în biserică și în alte contexte creștine. Mă provoacă la acțiune și plec de fiecare dată motivat puternic pentru a face o schimbare și a aplica învățăturile biblie și practice pe care le primesc în cadrul lui.
Dan Rotar:
Când am fost invitat să frecventez cursurile ATS, mi-am spus: „Altă școală? Nu voi avea timpul și resursele necesare pentru așa ceva.” În acel moment, simțeam că frământările și crizele din lucrare mă sufocă, iar cursurile altei școli nu păreau să facă altceva decât să pună capac situației delicate în care eram. M-am lăsat convins cu greu, dar în scurt timp am descoperit că aceasta școală este prin natura ei nu o consumatoare de resurse, ci un furnizor de resurse foarte valoroase. Am întâlnit aici, pe lângă aceste resurse, metode, modele… și oameni deosebiți. Este o experiență pe care ar trebui să o guste orice slujitor dedicat lucrării lui Dumnezeu.
Vlad Mihăilă, QuoVadis, Hațeg:
Pentru a pune într-o expresie succintă ceea ce simt eu în cadrul modulelor: schimbarea de paradigmă! Prin faptul că se ating atâtea aspecte ale vieții de slujire, poate părea copleșitor, doar că au cu toate un subiect comun: relația personală cu Isus și tot ceea ce decurge de aici. Pentru mine a fost revelatoare participarea împreună soția mea la modulul de familii. Ne-a ajutat ca împreună să observăm relația dintre noi ca pe o unealtă de evanghelizare creată de Dumnezeu. Da, recomand cu toată inima și prezența participarea ca aceste cursuri pentru că te ajută să gândești afară din cutie.
În perioada 14-16 Iulie a avut loc, tot la Bran, seminarizarea modulului Închinarea ca mod de viață, efectuată sub conducerea lui Dorin Dumitrașcu și Relu Bahnaru. Îmbinând dimensiunea teologică cu cea practică, aplicată, acest curs i-a condus pe studenți în demersul înțelegerii principiilor biblice ale închinării, precum și în alcătuirea unei filosofii a închinării pentru biserica locală.
R.M.:
Aplicațiile cu privire la pregătirea unui timp de închinare în grupe mici au fost provocatoare. M-a încântat materialul despre comunicarea în închinare, prin cele 12 elemente. Cursul acesta, împreună cu întâlnirea de seminarizare m-au provocat să tind a deveni un închinător adevărat. Redescoperirea crezului de la Niceea în închinare a fost un alt aspect care m-a cercetat.
P.B.:
În urma parcurgerii materialelor cât și a seminarizării modulului, am învățat să percep altfel textele despre închinare. Sunt decis să aprofundez mai mult tema închinării. Am constatat că mai am mult de învățat și practicat în acest domeniu. Ideea împărțirii pe grupe mici pentru a pregăti și prezenta un program de închinare a fost excelentă.
În acest an urmează a mai fi parcurs un singur modul, anume Edificarea biblică holistă. Anticipăm ca în toamna anului 2017 vom avea graduarea acestei serii de studenți. Ulterior lunii Septembrie 2017, se va organiza admiterea pentru o nouă serie de studenți, data și detaliile urmând a fi anunțate ulterior.
Atașăm la final, mărturia despre beneficiile parcurgerii acestui program de instruire, venită din partea lui Ovidiu Pascaru, prezbiter al Bisericii Penticostale «Elim» din Piatra Neamț:
Deși am absolvit Institutul Teologic Penticostal și actualmente sunt la finalul Programului de Master în Teologie Baptistă din București, pot spune cu tărie că programul ATS a impactat cu adevărat viața mea! După aproape 15 ani de slujire și mulți ani petrecuți pe băncile universităților, acest program, atât de practic, m-a făcut să realizez cât de puțin știu despre slujire și mi-a creat cadrul să mă dezvolt enorm în așa măsură încât viața mea de slujire să fie cu adevărat una de impact pentru cei cărora le slujesc, precum și pentru comunitatea din care fac parte.
În continuare, o galerie de imagini de la seminarizarea a două dintre modulele finalizate în acest an.