GLS 2008 sau Summitul Global de Conducere, în prima lui ediţie organizată în România a luat sfârşit. Aproape 400 de persoane au umplut sala de conferinţe “Margareta” a Hotelului Brădet din Sovata, vreme de două zile pline. Cei care au participat la acest eveniment au experimentat un adevărat tsunami spiritual.
Încă din prima seară, cunoscutul lider creştin american, Bill Hybels, pastor la Willow Creek şi iniţiator al acestui Summit care a ajuns anul acesta în peste 250 de locaţii din 56 de ţări, a atins foarte multe persoane, vorbindu-le despre “Holy Discontent” (O nemulţumire sfântă), o nemulţumire de care spune el, trebuie să ai grijă, ba chiar trebuie să o hrăneşti. Este acea nemulţumire care l-a făcut pe Moise să-şi rişte poziţia socială, pentru a-şi apăra conaţionalul care era călcat în picioare de către un egiptean. Este vorba de acea nemulţumire sfântă care l-a cuprins pe David la vederea unui Goliat care batjocorea poporul Israel şi pe însuşi Dumnezeu. Este vorba de nemulţumirea uriaşă care l-a cuprins pe Neemia, aflând de starea jalnică a poporului şi de situaţia zidurilor Ierusalimului. Acea nemulţumire spune Bill Hybels care te determină la un moment dat să spui “Până aici! Mai mult de atât nu pot suporta!” Aceasta este nemulţumirea celui care priveşte lumea prin ochii lui Dumnezeu, omul care în felul acesta este pregătit să-şi asume un loc în spărtură şi care, în momentul în care tensiunea spirituală devine de nesuportat este trimis de Domnul, cu puterea Lui, să rezolve situaţia cu pricina.
Greu de evaluat ce impact a avut mesajul lui Bill Hybels în inima ascultătorilor săi. Cert este că mulţi dintre cei prezenţi au avut o revelaţie instantanee şi au înţeles mai bine anumite lucruri din viaţa lor. Tot aşa pentru mulţi sensul cuvântului “chemare” a căpătat conotaţii mult mai profunde şi mai lesne de înţeles. Dumnezeu te cheamă să intervii atunci când nu mai poţi suporta o anumită stare de lucruri pe care nici El nu o mai suportă. Da, asta a avut valoare de revelaţie pentru toţi cei prezenţi acolo!
Au urmat în zilele următoare alte sesiuni, care mai de care mai valoroasă sub aspect informativ şi transformaţional. Nu avem posibilitatea să intrăm în detalii, vrem doar să enumerăm aici pe cei care au vorbit şi temele lor:
1. Andy Stanley: “O viziune care prinde”. Fondator în 1995 al North Point Ministries, Andy Stanley conduce cu succes o biserică unde în fiecare duminică la una dintre cele 3 locaţii din campusul propriu participă mai bine de 15.000 de persoane.
Scopul lucrării NPM este acela de a-i conduce pe oameni înspre o relaţie care se dezvoltă continuu cu Isus Hristos, prin crearea unui mediu în care oamenii sunt încurajaţi şi ajutaţi să caute intimitatea în relaţia cu Dumnezeu, să fie o comunitate primitoare pentru cei din lăuntru şi cu capacitatea de influenţă asupra celor din afară.
2. Jim Collins: “De la bun la excepţional”. Jim Collins a studiat cu multă atenţie şi pasiune companiile mari care au avut succes de-a lungul anilor – felul în care s-au dezvoltat, cum reuşesc să obţină performanţe superioare şi modalitatea în care companii bunicele pot deveni companii de mare succes. După ce a investit mai bine de un deceniu de cercetare într-un domeniu de această natură, Collins a ajuns să fie autor şi co-autor a patru cărţi – inclusiv a celei bine cunoscute în domeniu, intitulată Built to Last (n.tr. Construit pentru a rezista vremurilor) şi al bestseller-ului publicat de The New York Times, Good to Great (n.tr. De la bun la excepţional).
3. Patrick Lencioni: “Cele cinci disfuncţionalităţi ale unei echipe”. Pasiunea cu care investeşte în diferite organizaţii şi echipe îl recomandă pe Patrick Lencioni drept unul dintre cei mai căutaţi consultanţi şi vorbitori pe această temă. Autor al mai multor cărţi despre management, el a fost descris de către Ken Blanchard ca fiind cel care: „conturează în pas alert generaţia viitoare de gânditori, printre oamenii de afaceri”.
Patrick Lencioni este fondator şi preşedinte al The Table Group, Inc., o firmă specializată pe consultanţă în management, care se preocupă în special de formarea echipei de conducere, a executivului, precum şi de crearea unui mediu sănătos la nivelul organizaţiei. Pe lista clienţilor lui se pot întâlni nume ca Microsoft, Charles Schwab, Amazon.com, Sam’s Club, armata Statelor Unite şi FedEx.
4. T.D.Jakes: “Excelenţa în conducere”. T.D. Jakes, fondator şi pastor senior al bisericii The Potter’s House (Dallas, Texas), una dintre bisericile cu cel mai rapid ritm de creştere din America, care are mai bine de 28.000 de membri, compunând o congregaţie multirasială care s-a dezvoltat în numai cinci ani. În 2001, revista TIME şi canalul de televiziune CNN l-au nominalizat pe episcopul Jakes drept „Cel mai bun predicator din America”.
5. John Ortberg: “Cum poate fi sedus un lider”. O voce cu multă autoritate atunci când se analizează subiectul formării spirituale, John Ortberg aduce cu sine avanjatele inimii sale încercate în activitatea de pastor şi capacitatea de analiză şi sinteză a unei educaţii înalte în psihologie atunci când se adresează unor probleme legate de caracter şi motivaţie în viaţa unui lider. John Ortberg este un scriitor şi un lector deosebit de apreciat, fiind în acelaşi timp şi pastor al bisericii Menlo Park Presbyterian Church din Menlo Park, California. Este autor al unor cărţi de succes, dintre care amintim: God is Closer Than You Think (n.tr. Dumnezeu este mai aproape decât crezi) şi Everybody’s Normal Till You Get to Know Them (n.tr. Toţi sunt normali, până ajungi să îi cunoşti).
Ortberg a slujit ca pastor responsabil cu învăţătura la Willow Creek Community Church din 1994 până în 2003 şi are un Doctorat în Psihologie Clinică, dobândit la Fuller Seminary.
Aceştia au fost cei care ne-au încântat la Sovata, dar dincolo de bucuria de a-i asculta şi de a învăţa din bogăţia experienţei lor, am remarcat puterea transformatoare a mesajelor transmise. Practic devii conştient că nu mai poţi rămâne la fel după ce îi asculţi pe aceşti oameni. Înţelegi că Dumnezeu te cheamă la acţiune, să devii un lider acolo unde îţi duci existenţa. ªi credem că Dumnezeu se foloseşte de acest Summit Global de Conducere pentru a impulsiona oamenii de care vrea să se folosească în România.
Nu putem încheia aceste rânduri fără a aminti de munca echipei care a adus o contribuţie vitală întru realizarea acestui eveniment. E vorba de cei care au coordonat şi au făcut ca lucrurile să se întâmple: Gelu Paul-Faina, Cristi Voaideş, Mircică Neiconi, Cristi Bărbosu, plus voluntarii din echipele lor… sau de cei care ne-au condus în închinare, oferindu-ne momente de neuitat, cum ar fi Relu Băhnaru, Marius Mezin, Emanuel Dejeu precum şi toţi ceilalţi care şi-au adus aportul, incluzând echipa tehnică de unde amintim doar câteva nume: Cătălin Chiciudean, Ioan Alboni, Dani Ivanc sau Sebi Trandafir. Cu scuzele de rigoare că nu putem aminti numele tururor celor implicaţi, vrem să le mulţumim şi pe această cale pentru profesionalismul şi dăruirea de care au dat dovadă pentru realizarea GLS 2008.
Următoarea ediţie românească a acestui summit se va desfăşura anul viitor în luna Octombrie. Pentru a reduce costurile participării şi pentru a fi mai la îndemână pentru mai mulţi potenţiali participanţi, organizatorii iau în consideraţie posibilitatea desfăşurării acestuia în trei locaţii diferite, probabil Bucureşti, Timişoara şi Galaţi. Pe măsură ce detaliile vor fi cunoscute, vă vom ţine la curent pe situl nostru cu amănuntele legate de GLS 2009.
În continuare, înainte de a vă prezenta o galerie cu unele dintre cele mai reuşite imagini de la GLS 2008, vrem să vă împărtăşim câteva opinii de-ale participanţilor, surprinse pe poarcurs sau la finalul acestui eveniment:
Marius Ungur, Biserica Prietenia, Oradea: Pe lângă organizarea exceptională, sesiunea din seara aceasta ne-a făcut conștienți de ceea ce Bill Hybels numește „nemulțumirea sfântă”, cea care te determină să o iei în fiecare dimineață de la capăt, trecând peste dificultăți și necazuri. Într-un cuvânt: a fost provocator!
Scott Dunn, misionar, Arad: A fost a doua oară când l-am ascultat pe Bill Hybels… prima oară a fost o întâlnire reală dar și acum impactul a fost major, pe linia așteptărilor mele.
Ionuț Corlan, Turnu Severin: Această sesiune a fost extrem de puternică şi realmente unică. Nu pot crede că o sesiune video a putut să reverse atât de mult în mintea mea, cu atâtea informaţii provocatoare… Realmente a fost grozav!
Lidia ªchiopu, Timişoara: Pentru mine a fost un timp special! Chiar din prima sesiune Dumnezeu mi-a atins inima. Aveam nevoie să Îl aud! Aveam nevoie să mă opresc şi să mă gândesc la lucrurile pe care le-aş dori să fie altfel şi la ce anume pot face eu pentru asta. Mesajul lui Bill mi-a reamintit de povara pusă de Dumnezeu pe inima mea cu atâţia ani în urmă şi de faptul că am decis să-mi trăiesc restul vieţii împlinindu-mi viziunea dată de El. Uneori oboseşti şi ai nevoie de o nouă provocare… Iar zilele acestea au fost o reală provocare pentru mine! ªtiu ce am de făcut!
Narcis Ciobanu, pastor, Biserica Baptistă Sf.Treime, Galați: Mesajul din seara aceasta a fost clar, extrem de practic, dar ce m-a surprins în mod neașteptat a fost insistența provocării de a lua o decizie practică, insistență atât de bine ancorată în Cuvântul lui Dumnezeu.
Mihaela Aostăcioaie, Galați: În seara aceasta am avut o adevărată revelație… de multă vreme port în mine o nemulțumire care mă rodea și niciodată până acum nu am privit aceasta ca fiind din partea lui Dumnezeu. Acum însă înțeleg pe deplin acest lucru și abia aștept să văd către ce mă va conduce Domnul.
Marius Koritar, Mangalia: Din câte am văzut până acum, mesajele de la GLS sunt de dorit să fie ascultate de toți liderii din România. Vreau să ne dorim, noi toți cei care participăm la acest eveniment, să privim cu anticipare către ceea ce Dumnezeu așteaptă de la fiecare dintre noi și să acționăm în această direcție. Mă bucur tare mult că am luat parte la această conferinţă!
Anca Sofronie, București: Despre mesajul din seara aceasta pot să vă spun că a fost plin de substanță și provocator!
Florin Strugariu, Cernavodă: Este pentru prima oară când particip la un eveniment de o asemenea anvergură. Mesajul ascultat în această seară depășește așteptările mele și mi-aș dori ca Dumnezeu să mă folosească pentru a putea avea impact în viețile câtor mai mulți dintre semenii mei, împreună cu biserica în care slujesc.
Cristi Șoimaru, pastor, București: Am participat la multe conferinţe dar întâlnirea de aici este cu totul diferită şi simt cum Domnul a vorbit inimii mele. Am fost extrem de impresionat să observ un cuplu tânăr din biserica mea, privind unul la celălalt, împărtăşind şi plângând înaintea Domnului. Ca şi rezultat direct al acestei conferinţe am o speranţă reînoită pentru România, fiindcă sunt sigur că Dumnezeu îi va provoca pe toţi participanţii către lucruri mari.
[wp_divvaflip]divvaflip,5[/wp_divvaflip]