Summitul global de conducere: o soluție viabilă pentru criza conducerii


Una dintre nemulțumirile majore ale societății noastre este cea referitoare la conducătorii ei. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă deunăzi, fiindcă nu mai suportă să fie conduși de lideri incapabili, nepregătiți, fără caracter, care nu-și asumă responsabilitatea, sunt corupți și urmăresc doar binele lor personal, nu și pe cel al oamenilor pe care îi conduc.

Un lider religios marcant a spus recent, privitor la starea țării noastre, că ar trebui să ne fie rușine tuturor, fiindcă în 25 de ani de libertate și democrație, n-am reușit să schimbăm în bine societatea românească.

Din cauza unor lideri nevrednici sau netrebnici, oamenii mor, pe stradă, în săli de spectacole sau la locul de muncă, în circumstanțe în care ar trebui să se afle în deplină siguranță. Ne mor copiii în maternități sau la locul de joacă în parc, lăsând în urmă părinți traumatizați. Oamenii mor în România fiindcă nu vine ambulanța la timp sau fiindcă, în situații de criză, când fiecare secundă este importantă, nu există organizare sau protocoalele de intervenție sunt deficitare. Oamenii mor în țara noastră fiindcă nu există lideri care să anticipeze situațile de criză și care să dezvolte strategii de intervenție în criză, în care fiecare să știe ce are de făcut și să aibe la dispoziție ceea ce este nevoie. Pentru că ne lipsesc liderii de calitate, oamenii se dezrădăcinează, plecând în țări conduse mai bine, mai etic, mai inteligent, ca să-și caute binele acolo.

Și mai dureros este faptul că, în țara noastră, oamenii mor în întuneric spiritual și Biserica lui Hristos, care este singura Speranță a lumii, nu ajunge la ei adesea decât post-mortem, când nu mai este nimic de făcut. Biserica pare a se fi retras în spatele unor ziduri protectoare, fiind un simplu furnizor de servicii, când ar trebui să se afle în mijlocul oamenilor care suferă, rătăcesc în întuneric, sunt confruntați cu respingere, intoleranță și indiferență. Suntem buni în a emite sentințe, în a identifica păcate, în a stabili vinovății dar am uitat că se așteaptă de la noi milă, compasiune și, mai ales, implicare.

Ca să putem schimba lucrurile avem nevoie de oameni capabili să conducă. Să se conducă pe ei înșiși, fără a fi dependenți de alții și fără a aștepta mereu indicații, să-și conducă familiile, să conducă acolo unde au fost așezați, exercitând influență pozitivă, fiind o parte a soluției și nu o parte a problemei. Aceasta este menirea noastră, să fim lumină și să conducem lumea, din starea ei de derivă accentuată, spre Hristos. Nu este suficient să știm ce este bine, trebuie să știm cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru sau din subordinea noastră să progreseze și cum putem contribui nemijlocit la schimbarea în bine a societății în care trăim. Pentru aceasta trebuie să ne perfecționăm continuu abilitățile noastre de conducere. Comunismul a fost un sistem toxic, care a ucis spiritul antreprenorial. Nu aveai voie să gândești, gândeau alții pentru tine. Nu aveai voie să ai inițiativă, fiindcă erai perceput drept periculos, ba chiar dușman de clasă. Deciziile erau centralizate în mâinile unora fără scrupule și fără Dumnezeu, ceilalți fiind simpli executanți. Ne-am învățat ca alții să ne zică ce să facem, când să facem și cum să facem. E timpul să schimbăm acest lucru.

Summitul global de conducere este o conferință anuală care își propune să încurajeze și să echipeze liderii din toate domeniile de activitate, în mod special pe conducătorii bisericilor evanghelice, pe antreprenorii creștini și pe cei aflați în poziții de influență. Biblic, fiecare dintre noi suntem chemați să exercităm influență. Pentru realizarea acestui Summit, enorm de mulți oameni colaborează la nivel global, investind timp, energie și priceperea pe care o au, pentru a ne pune la dispoziție o modalitate de a crește. Învățăturile oferite vin din partea unor oameni care au fost selectați dintre cei mai buni dintre cei mai buni, care au dovedit în practică faptul că știu să conducă și o fac la nivel de excelență. La ora la care scriem aceste rânduri a demarat deja a 8-a ediție românească și ne bucurăm că putem fi de folos în aceast capitol important dar adesea neglijat.

Și în acest an avem programați vorbitori marcanți, cu mesaje provocatoare, instructive și motivaționale. Îi vom asculta, printre alții, pe Bill Hybels, Jim Collins, Brene Brown, Liz Wiseman și Craig Groeschel, care au mai vorbit și la alte ediții ale Summitului. Ei vor aduce multe lucruri noi și folositoare, pentru toți cei ce sunt implicați într-o formă de conducere, fie într-o biserică, organizație, afacere, școală etc. Pe lângă ei avem și câțiva vorbitori în premieră, cu mesaje de impact, selectate pentru cultura noastră și problemele cu care se confruntă societatea noastră.

Primul eveniment al Summitului Global de Conducere, ediția 2015 a avut loc deja la Oradea, pe 30-31 octombrie, în sala Bisericii Baptiste „Speranța”. Peste 100 de lideri din zonă au luat parte la cele două zile de instruire în conducere. Conținutul provocator, procesarea calitativă a mesajelor în grupuri mici, precum și organizarea excelentă au reprezentat un start încurajator al seriei aflate în curs de desfășurare.

Următoarele locații ale Summitului sunt:

  • Cluj-Napoca: 13-14 noiembrie
  • Hațeg: 20-21 noiembrie
  • Timișoara: 4-5 decembrie
  • București: 5-6 februarie 2016.

În fiecare dintre aceste localități, ne propunem să adunăm împreună liderii evanghelici, atât pe cei care conduc biserici, cât și pe cei implicați în afaceri, învățământ, sănătate, administrație etc, cât și oameni care au nevoie să își îmbunătățească viața personală, lucrările în care sunt implicați și slujirea celor din jurul lor.

Împreună cu voluntarii care ne ajută în organizarea unui mediu primitor și cu echipele tehnice, facilitatori și formații muzicale, ne dorim ca toți să putem oferi invitaților noștri o experiență de învățare și creștere extraordinară. Putem fi mai buni, putem progresa și putem ajuta România să fie o țară demnă, un loc mai bun. Putem face ca biserica noastră și ca noi personal să ne îndeplinim mai eficient menirea, fiind mai roditori și exercitând o influență pozitivă în comunitate.

Va așteptăm la Summit și vă rugăm să ne susțineți în rugăciune. Avem nevoie ca echipamentele să funcționeze bine, ca oamenii care lucrează pentru organizare să fie protejați de boli sau situații care i-ar putea împiedica să fie prezenți, iar cei care vor participa la eveniment să fie încurajați și echipați pentru a lua ceea ce e folositor, implementând acolo unde este nevoie.

Pentru informații detaliate despre vorbitorii de la Summit, despre locurile unde este programat, despre programul de desfășurare și despre modul de înscriere, accesați situl GLS Romania.

Iată un set de imagini luate recent la ediția din Oradea:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.