Relansarea procesului de dezvoltare a conducerii și a bisericilor evanghelice prin implementara uceniciei ca mod de viață în biserica locală.
Evaluarea anuală, ani la rând, a impactului slujirii în dezvoltarea conducerii evanghelice pe platforma Fundației BIG Impact a scos la iveală faptul că, dintre multele procese energizate în BIG începând cu anul 2004, cel mai eficace instrument educațional realizat este seria BIG 5.
BIG 5 este un proces de dezvoltare în conducere a liderilor slujitori evanghelici și a bisericilor în care ei slujesc în România și a fost creat de o echipă de aproximativ 25 de lideri evanghelici începând din 2007. BIG 5 a fost implementat în România pe durata a cinci ani de zile.
În urma analizării mai atente a programului, cu toții am ajuns la concluzia că procesul de instruire cel mai util, relevant și practic lansat în seria BIG 5 a fost „Implementarea uceniciei ca mod de viață în biserica locală”, pe scurt, BIG 5.2. Fundația BIG Impact a lansat acest proces in 2009, cu aproape 80 de biserici implicate și peste 280 de pastori, prezbiteri și lideri evanghelici, care ni s-au alăturat din aproape fiecare denominație evanghelică din Romania.
În 13 decembrie, 2013, am avut privilegiul să îmi susțin teza de doctorat pe tema DEZVOLTAREA NON-FORMALĂ A LIDERILOR CREȘTINI EVANGHELICI ÎN ROMÂNIA POST-COMUNISTĂ: UN STUDIU DE CAZ. Preocuparea acestui studiu a fost înțelegerea procesului educațional BIG 5.2, implementat în Romania în perioada 2009-2010, în vederea îmbunătățirii lui sau a dezvoltării altor procese asemănătoare care să răspundă nevoilor curente în spațiul evanghelic românesc.
În 23 ianuarie, 2021, echipa de creație a programei, formată din nouă pastori, prezbiteri și slujitori evanghelici, s-a întâlnit pe Zoom pentru a pune bazele procesului BIG 5.2 Reload.
Pornind de la lecțiile învățate în urma implementării procesului BIG 5.2 începând cu 2009, am revizitat nevoia, oportunitatea, scopul și motivațiile care ne animă, problema pe care vrem să o adresăm, profilul membrului echipei de creație a programei, devotamentul necesar pentru a fi admis în echipă, valorile și bunele practici, strategia, nevoile și resursele disponibile. În încheierea primei sesiuni de pregătire a lansării acestui proces, am decis să începem să ne pregătim pentru a facilita dezvoltarea omului, bărbatului și femeii „după inima lui Dumnezeu” (Ieremia 17:8), pentru tratarea problemei cu care ne confruntăm: inima umană, inima noastră (Ieremia 17:9) și pentru vindecarea și eliberarea inimilor noastre sau, și mai clar, pentru schimbare și transformare. Am fost cu toții de acord că soluția noastră trebuie să vină de la Dumnezeu (Ieremia 17:10), prin puterea Duhului Sfânt, care are de depășit barierele sau împotrivirea noastră la schimbare, ca să genereze schimbare individuală permenentă și să influențeze comunitățile noastre evanghelice și națiunea noastră cu vestea bună.
Vă invităm, deci, să vă rugați împreună cu noi pentru echipa de creație a programei, echipă care va ajunge să includă aproximativ 25 de lideri evanghelici din denominațiile evanghelice din România.
Vă invităm, de asemenea, să vă rugați și pentru pastorii, prezbiterii și slujitorii evanghelici pe care îi dorește Domnul implicați în acest proces împreună cu bisericile în care slujesc, pentru sănătate și protecție, pentru energie în vederea rugăciunii, postului, pregătirii și lansării procesului BIG 5.2.
Nu în ultimul rând, vă invităm să vă rugați și pentru resursele financiare necesare pentru creionarea și lansarea acestui proces!
Gelu Paul
Coordonator strategic, Fundația BIG Impact
Pastor, Biserica Baptistă Missio Dei Timișoara