BIG 5.2 “Ucenicia ca mod de viață”


“Este al treilea an de când venim pentru că am prins esența, rolul de catalizator pe care îl joacă BIG… este un loc unde ne simțim bine, cum se spunea în filmul prezentat într-una din seri: suntem ca acasă!” Aceasta ne-a mărturisit Marcel Remeş din ªimleul Silvaniei că este motivaţia care l-a determinat pe el şi pe colaboratorii lui să vină la Sovata, unde, în perioada 19-23 octombrie 2009, Fundaţia BIG Impact a organizat al treilea curs din seria BIG5, având ca temă “Ucenicia ca mod de viaţă”. Pentru Mitel Scărlătescu din Craiova lucrurile sunt cât se poate de clare: “Ca biserică, noi suntem atașați de valorile BIG și contextul BIG ne ajută să dezvoltăm echipa noastră și să implementăm în biserică aceste valori” iar Nicolai Dodu din Chișinău, Republica Moldova nu ezită să adauge: “Este a doua oară când venim la o conferinţă BIG și doresc mai mult să cresc și să avem impact în procesul de ucenicie.” Iată doar câteva dintre gândurile cu care au venit la conferinţă cei 270 de participanţi din România şi din Republica Moldova, care au făcut ca pentru aproape o săptămână Sovata să devină unul dintre locurile fierbinţi ale Ύmpărăţiei, un focar în care s-a copt viziune, s-a transmis informaţie de cea mai bună calitate, s-au împărtăşit experienţe şi modele de lucrare, s-au însuşit valori şi practici fundamentale şi, mai important chiar, un loc în care mulţi oameni s-au asociat visului lui Dumnezeu cu privire la ucenicizarea naţiunilor.

Indiferent cât de frumos a fost să împărtăşim împreună acest vis, această dorinţă intimă a lui Dumnezeu cu privire la omenire, BIG5.2 nu a însemnat doar un eveniment de scurtă durată ci este un curs care se desfăşoară de-a lungul unui an de zile şi care doar ce a fost lansat prin conferinţa de la Sovata. O echipa autohtonă de creaţie formată din nu mai puţin de 25 de persoane a lucrat din greu pentru pregătirea lui, participanţii la conferinţă fiind chemaţi la un devotament pe tot parcursul anului care urmează, pentru aprofundare în centrele regionale de follow up.

Dincolo de pregătirea minuţioasă a bazei teoretice, o atenţie deosebită a fost acordată modului de comunicare, avându-se în vedere principiile învăţării experenţiale. Din acest punct de vedere considerăm că această conferinţă a fost cea mai reuşită dintre cele desfăşurate deja în ciclul BIG5, evidenţiindu-se nu doar prin calitatea informaţiei, lucru deja standard pentru evenimentele BIG ci şi prin mijloacele de comunicare creativă folosite de prezentatorii lecţiilor, dar şi prin accentul dat timpului de reflectare şi aplicaţiilor.

Ύntrebat cu privire la impresia sa despre conferinţă, Gigi Neacșu din Târgoviște ne-a spus: “E ușor să găsesc cuvântul potrivit: fenomenală. Și am motive să spun acest lucru: am întâlnit aici o simbioză deosebită între informaţia substanțială (bogată), modul de prezentare cald și totuși disciplinat, închinarea sinceră și spirituală și ateliere practice ajutătoare (bazate pe relaționare). Mi-a plăcut totul dar subliniez că prezentarea acestui subiect al uceniciei nu am mai întâlnit-o în această manieră – acesta a fost punctul forte.”

Desigur că ceea ce este mai greu, implementarea uceniciei în contextul de acasă, este un deziderat asupra căruia fiecare dintre participanţi are de lucrat. Dar, spre deosebire de alte conferinţe, aceasta a oferit un plan de asistenţă “on site” şi un proces gradual de aplicare în contextul bisericii locale. Fiecare echipă care a participat este datoare să realizeze şase proiecte şi să aprofundeze conceptele în cadrul centrelor zonale, împreună cu reprezentanţii altor biserici. Sarcina este imensă pe umerii noştri dar dacă o distribuim înţelept, între biserici locale pasionate de acelaşi vis şi devotate aceleiaşi viziuni, avem convingerea că se va dezvolta o reţea din ce în ce mai puternică de biserici cu impact global, biserici care vor influenţa decisiv cetatea, naţiunea şi lumea întreagă, transformând oamenii şi cultura lor.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

[smooth=id:1;]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.